Monday, July 29, 2013

Strawberry-Yogurette-Cake - a highlight for the summer

(scroll down for the german recipe)

Cake in summer? Of course! First of all there is no bad weather for cake. With so many different variations there is cake for every temperature.
When passing by the fruit market this morning, the fresh bright red strawberries laughed at me, so I thought: why not combine them with my lately growing desire for Yogurette bars?!
The result was a cute little summer cake. Check it out...



Strawberry-Yogurette-Cake
(for a small springform pan, diameter ~ 12cm)

Ingredients for the cake base:
 50g sugar
 1 big egg
 30g flour
 1 tablespoon vanillapuddingpowder
 1 teaspoon vanilla essence
 1 teaspoon vanilla sugar

Ingredients for the creme:
 200g plain yogurt
 150ml cream
 2 gelatin leaves
 1 tabelspoon sugar
 1 tablespoon vanilla sugar
 3-4 Yogurette bars
 150g strawberries (fresh)


Preparation:
Preheat oven to 200°. Mix egg with sugar and vanilla sugar until foamy. Add vanilla essence, vanillapuddingpowder and flour. Fill mixture evenly into the buttered springform pan and bake for ~ 15 minutes. After baking let cool.

Cut 3 strawberries into thin slices, the rest into halves (optional: save some strawberries for decoration) Spread strawberry slices onto the cake base. Mix strawberry halves, plain yogurt, sugar and vanilla sugar and puree. Prepare gelatin leaves according to package instructions and add to the pureed yogurt-mixture. Whisk cream stiff. Cut Yogurette bars into small pieces. Add whipped cream and Yogurette pieces to the strawberry-yogurt-mixture. Spread creme on top of the cake base (using a cake ring makes it easy) and let rest in the fridge for a few hours before serving.




Erdbeer-Yogurette-Torte
(für eine kleine Springform, Durchmesser ca. 12cm))

Zutaten für den Boden:
 50g Zucker
 1 großes Ei
 30g Mehl
 1 EL Vanillepuddingpulver
 1 TL Vanille-Extrakt
 1 TL Vanillezucker

Zutaten für die Creme:
 200g Naturjoghurt
 150ml Sahne
 2 Blatt-Gelatine
 1 EL Zucker
 1 EL Vanillezucker
 3-4 Riegel Yogurette
 150g Erdbeeren (frische)


Zubereitung:
Backofen auf 200° vorheizen. Das Ei mit dem Zucker und Vanillezucker schaumig rühren. Vanille-Extrakt, Vanillepuddingpulver und Mehl unterrühren. Die Masse gleichmässig in die eingefettete Springform füllen und ca. 15 Minuten backen. Nach dem backen den Boden auskühlen lassen.

3 Erdbeeren in dünne Scheiben schneiden, den Rest halbieren (optional einige Erdbeeren zur Dekoration aufheben). Die Erdbeerscheiben auf dem Boden verteilen. Zu den restlichen Erdbeeren den Naturjoghurt, Zucker und Vanillezucker zufügen und alles mit dem Pürierstab pürieren. Die Gelatine nach Packungsanweisung zubereiten und der Joghurtmischung zufügen. Die Sahne steif schlagen. Die Yogurette-Riegel in Stückchen schneiden. Geschlagene Sahne und Yogurette unter die Erdbeer-Joghurt-Masse heben. Die Masse auf dem Biskuitboden verteilen (am einfachsten einen Tortenring drumherum legen) und im Kühlschrank einige Stunden festwerden lassen.


I hope this cake will sweeten one or the other of your nice summer days!


1 comment:

  1. Danke, das freut mich :) Die Torte sieht aber auch super lecker aus!

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