Thursday, July 25, 2013

Grissini with tomato-pesto - perfect snack for my favorite TV show

(scroll down for the german recipe)

Whether I watch a TV show or a movie, somehow I always need snacks. Since I'm not a big fan of supermarket-potato chips, my chocolate gets melt by the heat and there was no ice cream anywhere in my freezer, I needed a quick alternative.

I always wanted to try making grissini, italian breadsticks. But just breadsticks - that's kind of boring, so I had to find a dip. What matches better than a pesto dip. I love pesto in all variations and decided to try a tomato pesto. The result was surprisingly delicious!



Grissini
(~ 15 pieces)

Ingredients:

  • 250g flour
  • 1/2 package dry yeast
  • 140ml water
  • 1 TL salt
  • 2 EL olive oil
  • to sprinkle (optional) : poppy seeds, sesame, caraway, sea salt

Preparation:
Knead all ingredients for about 5 minutes to an elastic dough. Cover with a kitchentowel and let rest for 10 minutes. Then knead quickly again. On a backing tray (with a piece of baking paper) roll out dough, about 0,5-1cm thick, cover again and let rest another 10 minutes. Cut dough into 1cm wide stripes. Separate stripes and brush with water. Sprinkle with coating of your choice. Twirl the stripes. Bake in the preheated oven for about 15 minutes (200°). Let cool.


Red Tomato-Pesto
( 2 jars)

Ingredients:

  • 2 garlic cloves
  • 2 tablespoons pine nuts
  • 1 glas dried tomatos in oil (mine was 185g)
  • 20 black olives without stones
  • 50g grated pecorino-cheese 
  • salt
  • olive oil

Preparation:
Roast pine nuts in a frying pan without oil until golden brown. Take out and let cool. Peel garlic cloves. Puree garlic cloves, pine nuts, dried tomatos including the oil, olives and pecorino-cheese. Taste with salt. Optional add more olive oil if you wish. Fill red pesto into screw top jars and fill up with olive oil until pesto is covered completely ( if not it will go bad). Life period in the fridge ~3-4 weeks.



Grissini
(ca 15 Stück)

Zutaten:

  • 250g Mehl
  • 1/2 Päckchen Trockenhefe
  • 140ml Wasser
  • 1 TL Salz
  • 2 EL Olivenöl
  • optional zum bestreuen: Mohn, Sesam, Kümmel, Meersalz etc.

Zubereitung:
Alle oben genannten Zutaten in eine Schüssel geben und ca. 5 Minuten lang zu einem elastischen Teig verkneten.Mit einem Küchentuch bedeckt den Teig 10 Minuten ruhen lassen, dann nochmals durchkneten.
Teig auf einem mit Backpapier ausgelegten Backblech zu einem Rechteck ausrollen (ca 0,5-1cm dick) und abgedeckt nochmals 10 Minuten ruhen lassen. Dann Teig in ca 1cm breite Streifen schneiden. Die einzelnen Streifen trennen, mit Wasser bestreichen und mit Belag nach Wahl bestreuen. Die Streifen dann zwirbeln. Im vorgeheizten Backofen bei 200° ca 15 Minuten backen. Auf einem Küchenrost abkühlen lassen.



Rotes Tomaten-Pesto
( 2 Gläser)

Zutaten:

  • 2 Knoblauchzehen
  • 2 EL Pinienkerne
  • 1 Glas getrocknete Tomaten in Öl (meines war 185g)
  • 20 schwarze Oliven ohne Stein
  • 50g Pecorino-Käse grob gerieben
  • Salz
  • Olivenöl

Zubereitung:
Die Pinienkerne in einer Pfanne ohne Öl goldbraun anrösten, herausnehmen und abkühlen lassen. Knoblauchzehen schälen. Pinienkerne, Knoblauch, getrocknete Tomaten inklusive dem Öl, Oliven und Pecorino-Käse pürieren und mit Salz abschmecken. Nach Wahl noch etwas Olivenöl zufügen. Rotes Pesto in Schraubgläser füllen und mit Öl soweit aufgießen, dass das Pesto komplett bedeckt ist (sonst verdirbt es). Haltbarkeit im Kühlschrank ca. 3-4 Wochen.



By the way also a great idea for a give away!!!

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